Тръмп „окуражи“ Русия да нападне НАТО

11 фев. 2024, 14:07
, ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

По време на предизборна среща Тръмп и каза, че ще „окуражи“ Русия да атакува членове на НАТО, които не са платили. Според него, като лидер на НАТО, САЩ няма да защитава страни-членки, които не са дали нужните средства.

В хипотетичен сценарии, при който Москва атакува НАТО, Тръмп предупреди, че ще „окуражава“ Русия „да прави каквото иска.“

„Не сте платили? Вие сте престъпник. Не, няма да ви защитавам. Всъщност, ще ги окуража да правят каквото си искат. Трябва да платите. Трябва да си плащате сметките.“ каза Тръмп пред привържениците си.

Според договора за членство в НАТО, Алиансът се задължава да помогне на всеки свой член, а според много експерти, именно тази клауза е причината за намаляването на военните конфликти в света.

Говорителят на Белия Дом, Андрю Бейтс, нарече коментарите на Тръмп „ужасяващи и необмислени“.

След незаконната анексия на Крим през 2014 г. страните от НАТО се съгласиха да плащат 2 % от своя годишен БВП за целите на общата защита.

Коментарите на Тръмп, който е най-вероятният кандидат на Републиканската партия на изборите за президент в края на 2024 г., предизвикаха притеснения, както сред американците, така и сред партньорите на САЩ.

Много от тях смятат, че втори мандат на Тръмп би бил като земетресение, но се засилва и друго притеснение – надеждността на САЩ като партньор може би е отслабена, независимо кой ще спечели изборите.

По време на предишния си мандат, Тръмп прояви откровена пристрастност към по-авторитарните сред световните лидери, а в речите си редовно критикува ефективността и смисъла на международни организации като НАТО.

Тръмп и преди е наричал някои от членовете на НАТО „пиявици“, а сегашното му изявление, че САЩ ще помагат само на членове, които са си платили 2 % такса, притесни още повече съюзниците.

През 2022 г. НАТО разкри, че само седем от 31 членове всъщност плащат договорените 2 %, а през 2014 г. те са били трима.

Източник: Euronews

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари