Орбан игнорира партньорите си и поздрави Путин за изборите

22 мар. 2024, 13:03
, , ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Орбан игнорира политиката на ЕС и останалите европейски лидери и побърза да поздрави руския президент Владимир Путин за „преизбирането му“.

По-рано тази седмица, Брюксел заяви, че изборите в Русия са проведени „във все по-смаляващо се политическо пространство и при „тревожно увеличение на нарушенията на гражданските и политически права“, което ефективно заглушава опозицията и пречи на гражданите да получават точна информация.

Според ЕС, „изборите“, които Кремъл провежда в окупираните украински територии са „израз на нарушение“ на международните закони, тъй като на част от хората там са издадени руски паспорти чрез принуда и заплахи и сега те „гласуват“ при същите условия.

Унгарският премиер Виктор Орбан обаче изглежда не смята така, защото лично поздрави Владимир Путин за това, което политически анализатори нарекоха „самообявяване“, а не демократичен избор.

Орбан „поздрави Путин по случай преизбирането, отбелязвайки, че сътрудничеството между Унгария и Русия, базирано на взаимно уважение, позволява важни дискусии дори в предизвикателен международен контекст.“ каза говорителят на унгарското правителство по международните въпроси.

„Премиерът Обран потвърди подкрепата на Унгария за мира и готовността да интензифицира сътрудничеството в сектори, които не са ограничени от международни закони, подчертавайки важността на диалога при мирните взаимоотношения.“

Изявлението съвпада със срещата на лидерите на Европа в Брюксел, на която основна тема е нуждата от увеличение на военните помощи за Киев и подсилване на европейската отбрана, като подготовка за руска атака – сценарий, за който експерти смятат, че е напълно възможен и се очаква в следващите 5 до 8 години.

Коментар относно поздравлението на Орбан изказа президента на Европейския парламент, Роберта Метцола:

„Говорим за страна, която незаконно нападна друга страна. Страна, чий то лидер не спря нито през 2008 г., ни то през 2014 г. и сега не дава сигнали че ще спре, което става ясно от изборите, които не бяха нито свободни, нито честни.“

Кая Калас, премиерът на Естония обобщи ситуацията така:

„Отказвам да ги нарека избори. Наричам го „специална операция по номинация“ защото това не са избори. Защо играят тази игра, представяйки я за изброи? Те самите не си вярват. Правят го, за да подкопаят доверието в нашите избори, в демокрациите, все едно че ни казва „Виждате ли, то е едно и също.“ Затова не трябва да наричаме това избори.“

Орбан не за първи път действа срещу ЕС и единствен застана срещу помощта за Украйна, както и срещу приемането на Швеция и Финландия в НАТО, използвайки възможността да налага вето на решения, които трябва да се вземат единодушно, за да получи компромиси по важни за него теми. Тесните му връзки с Кремъл не са тайна за никого, а модела е наречен „Матрьошка“ защото след като едни искания са удовлетворени, моментално изскачат други, което затруднява процеса на вземане на решения.

Източник: Euronews

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари