САЩ са предупредили Москва за опасност от терористична атака

23 мар. 2024, 13:01
, , ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

САЩ предупреждават Москва, че милицията „Ислямска държава“ (ISIS) се прицелва в Русия, в дните преди атаката от петък вечертa, при която загинаха над 90 души, но президентът Путин е отхвърлил предупрежденията като „провокация“.

Според експерти, видеата, показващи масова паника, бягащи хора и стрелба, отекваща в зала „Крокус“, показват слабостта на руския лидер, който само преди седмица спечели пети мандат и който наблягаше на сигурността и безопасността в страната.

Руските сили не просто не успяват да предотвратят тази атака, смятат експерти, но Путин игнорира предупрежденията на САЩ, за възможни действия на екстремисти в Москва.

По-рано този месец, американското посолство в Русия каза, че „проследява доклади, според които екстремистки групи имат планове да се прицелят в големи събирания в Москва.“, което включва и концерти и предупреди американските граждани в Русия да избягват такива места.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ, Адриен Уотсън каза, че американското правителство е „споделило тази информация с руските власти в съответствие с принципната политика „задължение да предупредим.““

В речта си в миналия вторник, въпреки че ISIS вече пое отговорност за няколко атаки в Русия през последните години, Путин отрече американските предупреждения като „провокативни“ казвайки, че „тези действия напомнят на изнудване и приличат на намерение да се плаши и дестабилизира обществото.“

Само през месец март, руската държавна медия РИЯ докладва три случая на сблъсъци с ISIS – членове са убити по време на антитерористични операции на територията на страната, както и е предотвратена атака в синагога.

Източник на CNN, близък до американското правителство казва, че от ноември американките служби получават непрекъснат поток от информация, според който „Ислямска държава“ и близките техни групи са все по-активни в Афганистан и региона и са подготвят атаки в Русия.

Москва подкрепя режима на Башар Асад в Сирия, който е срещу „Ислямска държава“, а групировката има и съюзници в района, които си имат техни причини да са срещу Русия.

От САЩ казаха, че нямат причина да се съмняват, че щом ISIS поемат отговорност, някой друг е извършил атаката, а американското посолство призова американските граждани да не пътуват до Русия.

Източник: CNN

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари