Орбан отиде на посещение в Москва

5 юли 2024, 17:36
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Унгарският премиер Виктор Обран отиде на посещение в Москва, където се срещна с руския президент Владимир Путин, за да обсъждат възможностите за постигане на мир в Украйна.

Малко по-рано, Орбан посети и Киев, където се срещна с президента Зеленски по същата причина, според неговите думи. Той смята, че Унгария е единствената страна в Европа, която може да обсъжда темата с „всички“.

По време на срещата, Путин разказва, че Орбан идва като представител на Съвета на ЕС, което беше категорично отречено от ЕС, както и от самия Обран.

Орбан редовно блокира решения на Комисията относно подкрепа за Украйна и често е възприеман като съюзник на Путин. Според официалната позиция на ЕС, от която и Унгария е част, руската агресия в Украйна е грубо нарушение на международното право и сериозна заплаха за европейската сигурност, особено на страните в Източна Европа.

Европейските лидери остро критикуваха действието на унгарския премиер. Унгария поема ротационното председателство на Съвета на ЕС, а Орбан каза, че смята да използва тази роля, за да лобира за край на войната в Украйна.

Жозеф Борел, комисарят по външната политика на ЕС в изявление поясни, че посещението на Орбан „е изключително в рамките на двустранните отношения между Унгария и Русия“.

„Премиерът Орбан не е получил никакъв мандат от страна на Съвета не ЕС  да посещава Москва“ каза той и добави, че „унгарският премиер не представлява ЕС под никаква форма.“

Той също напомни, че Путин е обвинен от Международния наказателен съд за участие в отвличането на украински деца и изпращането им в Русия, а преди седмици, руският президент поиска Украйна да се изтегли от окупираните от Русия украински територии и да откаже членство в НАТО, за да получи мир.

Кая Калас, бъдещият комисар по външна политика на ЕС обвини Орбан в „използване“ на президентството, за да „всява объркване“.

Според Унгария, посещението на премиера в Москва е „част от мирна мисия“, а Орбан зави в интервю опреди посещението, че председателство на Съвета на ЕС „не дава права за преговори от името на който и да е“.

Шарл Мишел, Президентът на Европейския съвет (отделна институция*) каза: “Европейският съвет е ясен: Русия е агресорът, Украйна е жертвата. Няма дискусия за Украйна без участието на Украйна“.

Орбан е първият европейски лидер на посещение в Москва от април 2022 г. когато австрийският канцлер Карл Нехамер беше там.

* Европейският съвет е институция, съставена от правителствените лидери на страните-членки, а Съветът на ЕС се състои от министрите на страните-членки.

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари