САЩ одобряват 300 милиона помощ за Украйна

13 мар. 2024, 13:25
, ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Администрацията на президента Байдън обяви пакет помощ на стойност 300 милиона, докато в същото време Конгреса все още не гласува общата помощ за Украйна, Израел и Тайван на стойност 90 милиарда долара.

Джейк Съливан, съветникът по национална сигурност, обяви пакета по време на брифинг.

„Когато руските войски напредват и има стрелба, Украйна няма достатъчно муниции да отвърне. Това струва територии. То струва животи. И то струва на нас, САЩ, и на НАТО, в стратегически план.“ каза Съливан.

Президентът Байдън изрази притеснения, че този пакет не е достатъчен и трябва да се одобри още финансиране.

„Трябва да действаме преди да стане твърде късно, преди наистина да стане късно, защото Полша помни, Русия няма да спре в Украйна.“ Каза Байдън, по време на пресконференция заедно с полския премиер, който беше на посещение в Белия Дом.

„Путин ще продължи [да воюва], поставяйки Европа, САЩ и целия свободен свят в риск, според моята гледна точка“ каза още Байдън.

Говорител на Пентагона заяви, че пакетът включва „противовъздушни ракети „Стингър“, допълнителни муниции за системите HIMARS, 155-милиметрови артилерийски боеприпаси, включително и с голям заряд, муниции с двойна цел, подобрени клъстърни боеприпаси, 105-милиметрови боеприпаси, преносим анти-танк оръжия, допълнителни муниции за разрушаване и премахване на препятствия, резервни части и части за поддръжка, както и друга екипировка.“

Министерството на отбраната обясни, че парите идват от спестявания във връзка с вече изпратени помощи.

Пентагонът има около 4 милиарда подобни средства, които може прати на Украйна под формата на оръжия и екипировка, директно от складовете на Министерството на отбраната, но поради липса на финансиране за възстановяване на тези запаси, все още тази стъпка не е предприета.

Съливан каза, че новия пакет е възможен, „поради непредвидени спестявания по договори за възстановяване на екипировка, която вече сме изпратили към Украйна.“

Това обаче не е устойчиво решение за предоставяне на нужните оръжия на Украйна, смятат от Пентагона и обръщат внимание, че републиканските лидери в Конгреса отказват да гласуват нужната помощ.

„Няма нужда да казвам, че този пакет не може да замести и не би трябвало да води до закъснение на критичният двупартиен закон за националната сигурност.“ казва Съливан.

„Вярваме, че подкрепата е тук, ако Конгресът гласува.“ казва представител на Пентагона във връзка с вече одобрения от Сената пакет. „Но републиканските лидери отказват да гласуват закона, принуждавайки Пентагона да мисли за алтернативни начини да прати помощ на Украйна.“

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари