Продължава търсенето на оцелели в детската болница в Киев

9 юли 2024, 18:05
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Спасителите продължават търсенето на оцелели в руините на детската болница в Киев, бомбардирана от Русия в понеделник сутринта. Броят на загиналите вече е 42. Президентът на Украйна, Владимир Зеленски каза, че в столицата са хоспитализирани 64 души, както и още 28 в други градове.

Атаката на Русия беше насочена към 7 от 10 предградия на Киев, както и към още 4 града в страната. Ударът на болницата става, докато там се провеждат две операции, включително и сърдечна, а снимките на децата, болни от рак, които трябваше да получат своето лечение, наредени отвън до руините, предизвика световен отзвук.

Болницата Охмадит е най-голямата детска болница в Украйна, по времето на атаката там има 670 пациенти, а ракетата удря едното двуетажно крило.

„Сградата, където провеждахме диализа за децата с бъбречни проблеми или остра интоксикация е унищожено напълно.“ каза директорът на болницата, Володимир Жовнир.

Даниел Бел, ръководителят на екипа на ООН, който проследява нарушенията на човешките права в Украйна каза, че има поне 50 ранени, сред които и деца, а жертвите са щели да са много повече, ако децата не са били заведени в бункера, когато се включва сирената за въздушна атака.

Един от убитите в болницата е лекарката, която е извела децата, след което се е върнала да провери дали някой не е изостанал.

Олех Холубаченко, хирург в болницата, е бил по средата на операция на лицеви дефекти на бебе. Въпреки сирените, той и екипът му решават да продължат операцията, тъй като не е било удачно тя да се спре по средата.

Когато ракетата ударя болницата, ударната вълна го запраща в другия край на операционната, а шрапнел го ранява леко и пробива вентилатора, който помага на бебето да диша. Бебето е транспортирано в друга болница, където операцията е довършена.

В момента властите все още се опитват да възстановят електричеството и водоснабдяването в болницата. Градската администрация обяви вторник за ден на траур, като са отменени събития, а флаговете са свалени наполовина.

Русия, както е обичайно, отрече да има общо с атаката, въпреки множеството доказателства за обратното и обвини украинската ПВО.

Според Бел, представителят на ООН, това е несериозно. Анализи на видеата, на които се вижда ракетата, както и немерното на мястото на удара показват, че „това е директен удар, а не щети от падане на прихванато оръжие“. Болницата е ударена от руска крилата ракета Kh-101 според анализ на украинските сили и на ООН.

Русия изстреля голям брой различни ракети срещу 5 града в Украйна, които затрудняват ПВО на страната.

„Те експериментират с различни ракети от 2023 г., за да открият перфектната комбинация, която ще премине през алгоритмите на зашитата“ казва Александър Коваленков, анализатор от Украйна. Според него, Русия програмира ракетите да направят завой, защото те изглежда летят на запад, след което завиват към Киев.

Докато в украинските градове падат ракети, руският президент Владимир Путин посреща колегата си, индийският премиер Нерендра Моди, за да обсъдят двустранните отношения.

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари