Полицейско насилие и арестувани в Грузия

1 май 2024, 15:50
, , ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Грузинската полиция използва водно оръдие, сълзотворен газ и дезориентиращи гранати, за да разпръсне протестиращи пред парламента срещу т.нар. „закон за чуждите агенти“, който, според опозицията, би дал възможност на управляващите да се прицелват в неудобни за тях медии или личности.

Представители на Ройтерс свидетелстват, че полицията използва насилие и удря протестиращи с палки, а те пък хвърлят яйца и бутилки срещу полицаите и се опитват да пробият полицейския кордон пред парламента. След като това не помага, властите включват водно оръдие и сълзотворен газ, за да принудят демонстрантите да се отдалечат от района около сградата на парламента.

Леван Кабеишвили, лидер на една от големите опозиционни партии в Грузия сподели своя снимка с окървавено лице и насинено око, а говорител на партията каза, че той е бит от полицията.

Полицията все пак успява да махне протестиращите от сградата на парламента, след което около 2000 души окупират един от главните булеварди в Тбилиси, барикадират се там и крещят на полицаите „роби“ и „руснаци“.

Според президентът Саломе Зурбашвили, действията на полицията са „без никакво предупреждение, без да са провокирани и са непропорционални“ тъй като протестът е бил мирен.

Законът, който предизвиква протестите е по модела на руския такъв закон и ще изисква регистрация на всички хора и организация, ако повече от 20 % от финансирането им идва от чужбина – честа практика сред много НПО, като обикновено финансирането е публично достъпно.

Притесненията са, че по този начин правителството ще има списък с личности и организации, и ще може да извършва репресии срещу тях с помощта на този закон.

Грузинската опозиция нарича този закон „руски“, защото той е част от стратегията, по която опозицията в Русия е премахната.

Грузия е кандидат-член за ЕС, а подобен закон директно подкопава демократичните устои на страната и може да попречи на членството.

Според опозицията обаче, протестът ще победи.

„Правителството само отлага неизбежното. Може да имаме сериозни проблеми, но в края, хората ще се приберат с победа“ казва Тина Кидашели, бивш министър на отбраната и настоящ протестиращ.

За да участват в контра-протест в подкрепа на закона, от различни краища на страната са докарани хора с автобуси.

Според привърженици на закона, той ще помогне за се осигури суверенитета на страната, защото ще попречи на „чужди сили“ да управляват обществени групи чрез грантове.

Арестувани са около 60 души, а законът скоро ще бъде гласуван на второ четене, след което, дори в случай на вето от страна на президента, може отново да бъде гласуван и одобрен.

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари