Украйна търси сближаване с Индия

28 мар. 2024, 14:34
, ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Украйна се „интересува от подсилване на търговските и икономически отношения с Индия“ написа президентът Зеленски в Екс.

Външният министър на страната пристигна в Ню Делхи, за двудневна визита с цел подсилване на сътрудничеството с Индия, която е съюзник на Русия още от времето на студената война.

Дмитро Кулеба ще се срещне с колегата си Субрахманям Джайшанкар, както и със заместника на съветника по национална сигурност.

Индия засега се въздържа от критика спрямо Москва относно войната в Украйна, гласува „въздържал се“ по резолюциите на ООН, касаещи войната, но често напомня за важността на дипломацията и диалога за прекратяване на конфликта и изразява желанието си да помогне за мира.

Премиерът на Индия Нерендра Моди написа в „Екс“ миналата седмица, че Индия подкрепя всички усилия за постигане на мир, както и ще продължи да допринася с хуманитарна помощ.

По-рано Моди поздрави президента Путин относно преизбирането му, като част от  активния диалог за сътрудничество и с Русия.

При управлението на Моди, Индия изпъква като изгряваща световна сила, подсилва отношенията си си със САЩ и ЕС, а Зеленски призова страната да участва в Срещата за мир в Швейцария, която украинският президент има намерение да организира.

Индия участва и в „Четиристранния диалог относно сигурността“, заедно със САЩ, Австралия и Япония.

Източник: Euronews

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари