Протестите във Франция продължават

24 мар. 2023, 18:59
 Автор: Ивета Попова
Прочетена:

Масовата вълна от протести във Франция все още продължават. Достигна се до нова ескалация на напрежението през изминалите дни, когато стачките се водиха до късните часове на деня. Бяха блокирани много главни пътища, жп гари и дори международното летище, което се намира на територията на Париж.

Около 2 млн. души се включиха в протестите, въпреки че част от синдикатите са на мнение, че техният брой е бил 3,5 млн. Органите на реда се принудиха отново да използват сълзотворен газ срещу стачкуващите. 80 лица бяха задържани и около 123 полицейски служители са пострадали при сблъсъците.

Стигнало се е и до пожар, който бързо е овладян, благодарение на огнеборците, които са пристигнали на място веднага. По думите на протестиращите, френският президент Еманюел Макрон е пироман, тъй като е запалил и отприщил гнева на народа, създавайки смут и хаос в страната. Хората са на мнение, че Макрон обижда стачкуващите и като цяло всички френски граждани, защото гневът му е силен и иска да упражнява контрол върху всички, които не одобряват неговите действия.

Напомняме, че поводът за недоволството е пенсионната реформа, която ще бъде наложена. Желанията на хората е възрастта за пенсиониране да е 60 години и съответно 55 години за тези, които работят при тежки условия. Следващият понеделник крал Чарлз Трети трябваше да посети Франция, но визитата му беше отложена именно заради протестите.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари