Поредни сблъсъци между протестиращи и френските власти

25 мар. 2023, 18:48
 Автор: Ивета Попова
Прочетена:

Полицията във Франция за пореден път влезе в конфликт с протестиращите хора по улиците. Хората са направили опит за спиране на изграждането на резервоари, свързани със земеделската сфера. Поредният случай, довел до агресия и насилие възникна след поредица от нестихващо недоволство през изминали дни поради реформата в пенсионната възраст, която френският президент Еманюел Макрон иска да наложи.

Заради постоянните конфликти беше отменена и визитата на новия британски крал Чарлз Трети. По-рано днес стартира шествие, в което взеха участие повече от 6000 души. Властите са на мнение, че техният брой всъщност е достигнал до 25 000.

Полицията в страната е на крак, а на мястото на протестите са на смяна над 3 000 униформени, които опазват обществения ред. Полицейските служители влязоха в остри сблъсъци с голяма част от стачкуващите. Стигна се и до ареста на поне 11 души, а органите на реда са конфискували оръжия, ножове, взривни вещества и други боеприпаси.

В момента във Франция се водят протести както за пенсионната реформа, така и за защита на водата под името („Не на язовирите, благодаря“).

Местните издания коментират, че тези протести са едни от най-мащабните по време на управлението на втория мандат на държавния глава Еманюел Макрон. В Париж и в много други големи градове всеки ден се случват конфронтации между полицията и местните жители, които протестират.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари