Судан: на ръба на най-голямата хуманитарна криза в света

7 мар. 2024, 13:51
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Судан в момента е на ръба на „най-голяма хранителна криза в света“, с повече от 25 милиона души, хванати в капана на глада. Това казват от WFP, агенцията на ООН, занимаваща се с хранителни помощи.

9 от 10 души в Судан имат критична нужда от храна, защото са принудени да останат в трудно достъпни райони поради брутално насилие из цялата страна.

В Судан се води гражданска война, която е основната причина за това 18 милиона души да останат буквално без храна.

„Преди 20 години, в Дарфур се случи най-голямата хранителна криза в света и светът отговори. Но днес, хората на Судан са забравени. Милиони животи, както и мира и стабилността на целия регион са заложени на карта.“ казва Синди МакКейн, директор на WFP.

Войната започна през миналия април и от тогава са загинали хиляди души, а милиони са избягали от конфликта. И двете страни във войната, лоялни на двама генерали, са обвинение в убийства на цивилни, рушене на къщи и етническо прочистване, което се счита за престъпление срещу човечеството.

Според WFP, наближава точката на пречупване, а кризата се задълбочава, след като разрешителното на WFP за преминаване на границата между Чад и Судан, за да изпращат помощи е отменено.

Предупреждението на WFP е отправено след като американския посланик в ООН, Линда Томас-Грийнфийлд заяви, че ООН има доказателства за изнасилвания на млади момичета от едната от воюващите страни.

Тя цитира доклад от 52 страници, „пълни с открития, от които ти се обръща стомаха.“

Според нея, снайперисти от едната страна „без да дискриминират, се прицелват в цивилни, включително жени, бременни жени и младежи“ и в „училища, болници, пазари, правителствени сгради и хуманитарни конвои.“

През юни, ООН предупреждава, че 4.2 милиона жени и момичета са в опасност от сексуално насилие там, особено в района на Дарфур, където цели групи са обект на етническо прочистване.

Според Томас-Грийнфийлд, конфликтът се подхранва от доставки на оръжия, които трябва да се прекратят и изрази надежда, че докладът и ужасяващата информация, която съдържа ще послужат като начин за събуждане на света от безразличието пред разиграващите се ужaси“.

Източник: CNN

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари