Рекордни въглеродни емисии от сектор енергетика през 2023

1 мар. 2024, 13:34
, , ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Глобалните емисии въглероден диоксид от сектор енергетика достигат рекордни стойности през 2023 г., движени предимно от увеличението на използването на фосилни горива в страните, където сушата намалява използването на хидроенергийни мощности.

Според Международната агенция по енергетика (IEA), е необходимо значимо и рязко намаляване на емисиите от горене на фосилни горива, за да се намали глобалното затопляне и да се избегнат трудно предвидими промени в климата.

Емисиите са се увеличили с 410 милиона тона и достигат до 37.4 милиарда тона.

Въпреки рекордното количество обаче, развитието на технологии, които използват възобновяеми източници, както и увеличението на електрическите автомобили, ръстът на емисиите през 2023 пада до 1.1 %, от 1.3 % през 2022 г.

40 % от повишението на емисиите се дължи именно на замяна на енергия от хидросъоръжения. Това са 170 милиона тона въглероден диоксид.

„Без този ефект, емисиите от сектор енергетика щяха да паднат през 2023 г.“ казват от IEA.

В САЩ, емисиите от сектора падат с 4.1 %, а в ЕС падат с 9 % поради въвеждане на възобновяеми мощности в експлоатация .

В Китай обаче, емисиите се увеличават с 5.2 %, поради увеличено търсене заради възстановителни дейности след края на пандемията.

В същото време, Китай увеличава възобновяемите мощности в глобален мащаб с 60 %, като в това се включват и електрическите автомобили.

Глобално, електрическите автомобили представляват една пета от всички нови коли за 2023 г. и достигат 14 милиона. Това е цели 35 % увеличение в сравнение с 2022 г.

Източник: Reuters

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари