Хиляди изпратиха Навални в Москва

2 мар. 2024, 12:20
, ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Хиляди скърбящи изпратиха руския опозиционен лидер Алексей Навални в петък, две седмици след внезапната му смърт, за която повечето западни лидери смятат, че е политическо убийство.

Тълпата желаещи да се сбогуват с Навални предизвика засилено полицейско присъствие по улиците и в църквата, където беше церемонията.

Присъстващите хвърляха цветя по пътя, който трябваше да измине процесията, чуваха се и слогани срещу президента Путин и войната в Украйна, което превърна тъжното събитие в една от най-големите прояви на неодобрение към Кремъл от началото на руската инвазия насам.

Погребението в Москва премина мирно, но в други градове на страната, където хората също излязоха да почетат паметта на опозиционера, има 91 задържани, повечето от които докато се опитват да поставят цветя на паметници на жертвите на съветската репресия.

Руските власти не казват каква е причината за смъртта на Навални, а според майка му, в смъртния акт пише „естествени причини“.

Навални е в затвора от януари 2021 г. когато се завърна в Москва, след като беше лекуван в немска болница от отравяне с невроагент, вероятно по заповед на Кремъл. Във видео, касаещо евентуалната му смърт, записано преди да се върне у дома, Навални оставя и завета си към народа на Русия: „ Не се страхувайте“.

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари