Украйна сваля 10 руски самолета за 10 дни

29 фев. 2024, 13:30
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Въпреки забавянето на помощта от САЩ и недостига на муниции на фронта, Украинските въоръжени сили са свалили 10 руски военни самолета в рамките на 10 последователни дни, което е своеобразен рекорд с голямо значение както за духа на бойците, така и за реалната ситуация на фронта.

По данни на Украйна, от началото на войната са унищожени 342 руски военни самолета и 325 хеликоптера.

„Още един, в допълнение на този от сутринта!“ пише акаунт на администрацията в пост във „Фейсбук“.

„Упс, пак го направихме! И сега има 10 унищожени руски самолета за 10 дни“. Това написа Министерството на отбраната на Украйна в Екс.

Командирът на украинските ВВС Микола Олешчук казва, че поне два от свалените самолети са изтребители СУ-34, прихванати над източната част на страната.

„При тези загуби на бойни и специални самолети, руснаците би трябвало да помислят и да спрат авиационната месомелачка, поне за малко.“ казва той, имайки предвид руската военна тактика, която се характеризира с огромен брой войски, изпращани в битка, без да се отчитат загубите на животи.

Според Украйна, между 17 и 27 февруари са унищожени някои от най-ценните самолети на руската авиация.

Те включват редкия „шпионски“ самолет А-50. Ако информацията за него се потвърди, това ще бъде вторият такъв самолет, свален от Украйна само за месец – значима победа, тъй като се предполага, че има още само един или два такива, които са в експлоатация.

Другите унищожени самолети са 7 броя СУ-34с и два броя С-35.

Вероятното оръжие, с което са свалени тези самолети е американската система земя-въздух „Пейтриът“ .

Този висок брой самолети, свалени от украинските сили предполага най-вероятно, че или украинските сили се справят по-ефективно със защитата на въздушното пространство, или руските атаки в тези райони са се увеличили.

Без подробности за ситуацията от фронта не може да се каже какви са точните причини, но трябва да се отбележи, че това е ценна победа за Украйна – по-малко руски самолети, които да нападат страната.

 

Източник: Reuters

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари