Русия обяви за „чужди агенти“ кандидат-президент и активист за човешки права

1 юни 2024, 17:10
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Руските власти обявиха за „чужди агенти“ бивш кандидат за президент, активист за опазване на човешките права и още няколко личности и организации, в поредния опит за смачкване на всяко мнение срещу официалната власт. Подобни опити станаха честа практика след инвазията в Украйна.

Русия приема този закон през 2012 г., след масови протести срещу правителството, за които правителство смята, че са подклаждани чрез чуждо влияние. От тогава законът е използван неведнъж срещу неправителствени организации, медии и личности, които критикуват Кремъл или политиката на правителството.

Чрез поставянето на този официален етикет, правителство може да извършва проверки и по-лесно да дискредитира организацията или личността.

Екатерина Дунцова, която се кандидатира за президент в изборите от март, но кандидатурата ѝ беше отхвърлена впоследствие, сега е обявена за чужд агент.

Мария Литвинович, защитник на правата на затворниците, организацията „Към къщи“, която иска да върне мобилизираните руски войници от Украйна и нейният член Мария Андреева, както и две медии са вече в списъка с чужди агенти на Кремъл.

От инвазията в Украйна насам, репресиите срещу всички несъгласни с правителствената политика става все по-жестоки – Русия криминализира критикуването на войната, като обект на преследване са не само опозиционери и публични личности, а и обикновени хора, които са против войната и изразяват мнението си.

Дунцова започна кампанията с централна тема мир в Украйна, а Литвинович също е поддръжник на прекратяването на войната. Движението „Към къщи“ органзира няколко протеста в Москва, настоявайки резервистите, мобилизирани през 2022 г. да бъдат уволнени и заменени с професионални войници.

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари