Външните министри на НАТО са на среща в Прага

31 май 2024, 16:17
, ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Външните министри на НАТО са на среща в Прага, на която ще се обсъжда дневния ред на общата среща през юли, както и подкрепата за Украйна, след като страните започнаха индивидуално да отменят ограниченията, които поставят при използване на оръжията, предоставени като помощ на Украйна.

Ден след като американският президент разреши на Украйна да ползва американски оръжия за атаки на руска територия, за да защити Харков, няколко министри, включително на Нидерландия, Финландия, Полша и Германия подкрепиха решението и заявиха, че Украйна има абсолютно право да се защитава срещу атаки, идващи от руска територия.

Гласовете, желаещи ограниченията върху ползването на оръжия да бъдат премахнати се засилиха в последните седмици, след като Русия започна атаки над района на Харков.

„Това е въпрос на спазване на международните закони – правото на Украйна да се защитава.“ Каза главният секретар на НАТО, Йенс Столтенберг.

„Русия атакува Украйна, която има право на самозащита. Това включва нападения над легитимни военни цели в Русия.“ добави той.

„Ако погледнете бойното поле сега., Русия осъществява атаки срещу Украйна от руска територия с артилерия, ракети и натрупва войски. И разбира се, това прави много трудно за Украйна да защитава себе си, ако не им е разрешено да ползват по-добрите оръжия, за да отблъснат тези атаки.“

Според президента на Украйна, Зеленски, ограниченията поставят украинските сили в нерешима ситуация, докато Русия интензифицира атаките си около Харков.

НАТО ще отбележи 75 години от създаването си през юли, когато ще се проведе среща във Вашингтон.

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари