Северна Македония на избори за президент

5 апр. 2024, 14:13
, , ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

В Северна Македония започва президентската кампания. Седмина кандидати ще се борят за поста, който има предимно представителни функции, както в България, а вотът вероятно ще бъде в два тура.

Официалният старт на кампанията означава, че кандидатите могат да организират срещи и да обсъждат публично програмите си.

Първия тур ще се състои на 24 април, след което, на 8 май ще се проведе и втори тур, който ще съвпадне с парламентарните избори в страната.

Според анализи, начело на надпреварата е настоящият президент Стево Пендаровски, който ще се бори за втори 5-годишен мандат, с подкрепата на социалдемократите. Следва кандидатът на опозицията, Гордана Силяновска-Давкова, която загуби предишните избори през 2019 г.

Останалите кандидати са професорът по право Биляна Ванковска, от Левицата, външният министър Буян Османи и Арбен Таравари от албанското малцинство, Максим Димитриевски  и Стевчо Якимовски, които са кметове.

Според изборния кодекс на Северна Македония, кандидатът трябва да получи над 50 % от гласовете на избирателите, а това рядко е възможно на един тур, затова се очаква първите двама кандидати да се явят на втори тур, след който ще се излъчи президент при поне 40 % избирателна активност.

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари