Русия добави ЛГБТ движението към списъка с терористи

24 мар. 2024, 12:20
, ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Ден преди трагичната терористична атака над зала „Крокус“ в Москва, при която загинаха над 100 души, Русия добави ЛГБТ движението към, списъка с екстремистки и терористични организации.

Това е очаквана следваща стъпка, след като Върховният съд през миналия ноември отсъди, че активисти на ЛГБТ движението трябва да се считат за екстремисти. Според представители на гей и трансджендър общността, това може да доведе до арести и преследване на хора, само заради сексуалната им ориентация.

Списъкт с екстремисти се поддържа от агенция, която може да замрази банковите сметки на над 14 хиляди граждани и юридически лица. В списъка са Ал Кайда както и компанията-майка на Фейсбук – Мета и сътрудници на починалия при съмнително обстоятелства опозиционен лидер Алексей Навални.

В списъка вече е включено „международното социално движение ЛГБТ и неговите структурни единици“ предаде руската държавна медия РИА.

Това е в съзвучие с промените на Президента Путин, целящи да промотират „семейни“ ценности, противостоящи на западните такива  и изразяващи се в нарастващи ограничения, закрепени със закони, които нарушават човешките права като свобода за изразяване и свобода за самоопределяне на сексуалната ориентация и половата идентичност.

За опазване на семейните ценности е забранено популяризирането на „нетрадиционна“ сексуална ориентация.

Източник: Reuters

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари