Международният криминален съд издирва двама руски офицери

6 мар. 2024, 12:46
, ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Международният криминален съд издаде заповед за ареста на двама висши руски офицери по обвинения, свързани с атаките на цивилна инфраструктура в Украйна.

Това е вторият път, когато тази институция обявява публично заповеди за арест, свързани с войната на Русия в Украйна. През март 2023 г., съдът поиска ареста на руския президент Владимир Путин, по обвинение за отвличане на украински деца от окупираните райони на страната.

Сега, съдът издирва генерал-лейтенант Сергей Иванович Кобилаш, командир от ВВС и Адмирал Виктор Николаевич Соколов, командир на черноморския флот.

Обвиненият са, че са насочвали атаките умишлено към цивилна инфраструктура, причинявайки изключителни вреди на цивилни граждани и граждански обекти, което се счита за престъпление срещу човечеството.

„Повторих няколко пъти, че отговорните за действия, която влияят на невинни цвилни и защитавани обекти трябва да знаят, че действията им са ограничени от система от правила, отразяващи международните хуманитарни закони.“ казва прокурорът от международния съд, Карим Кан. „Всички войни имат правила. Тези правила са обвързващи за всички, без изключение.“

Съдиите, разгледали доказателствата, заключават, че има „сериозни причини да смятаме“ , че двамата мъже са отговорни за „ракетни удари, осъществени от техните сили и под тяхно командване срещу украинската електропреносна инфраструктура“ между 10 октомври 2022 г. и 9 март 2023 г.

Украинският президент Зеленски зави, че тази заповед трябва да служи като предупреждение за всички други руски офицери.

„Всеки руски командир, който нареди удари срещу украински цивилни и критична инфраструктура, трябва да знае, че ще има справедливост. Всеки извършител на подобни престъпления трябва да знае, че ще си понесе отговорността.“ написа Зеленски в Екс.

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари