„Телеграм“ скоро ще достигне 1 милиард потребители

17 апр. 2024, 16:23
, , , , ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Платформа „Телеграм“, която бързо стана една от най-популярните социални медии в света, вероятно ще премине един милиард потребители в рамките на една година, ставайки все по-популярна. Милиардерът и основател на платформата, Павел Дуров, оприличи популяризацията на горски пожар.

„Телеграм“ е базирана в Дубай и е основана от родения в Русия Дуров, който напуска страната си през 2014 г. , след като отказва да затвори акаунтите на опозиционни общности в мрежата „VK”, също негова собственост, която продава по-късно.

„Ще преминем 1 милиард активни потребители в рамките на година.“ Каза Дуров пред журналисти.

„„Телеграм“ се разпространява като горски пожар.“

По оценка на Форбс, Дуров притежава състояние от около 15 милиарда. Той вярва, че „Телергам“ трябва да си остане „неутрална платформа“, която да не участва като фактор в геополитиката.

WhatsApp, приложението на „Мета“, което е директна конкуренция на „Телеграм“ има 2 милиарда активни потребители, а засега „Телеграм“ има около 900 милиона. Платформата се счита за една от най-влиятелните социални медии след Facebook, YouTube, WhatsApp, Instagram, TikTok и Wechat.

След инвазията на Русия в Украйна през февруари 2022 г. „Телеграм“ се превърна в основен източник на нецензурирана, но понякога и подвеждаща информация за войната и политиката около нея.

Според Дуров, идеята за криптирана мрежа за съобщения като форма на комуникация му е хрумнала докато е бил под натиск в Русия.

Той казва, че напуска Русия, защото не може да приема заповеди от правителството и отхвърли идеята, че „Телеграм“ се контролира от Русия, като слух, разпространяван от конкуренцията му, която се страхува от ръста на „Телеграм“.

След като напуска Русия, той проучва къде може да регистрира компанията си. Отказва се от Берлин, Лондон, Сингапур и Сан Франциско.

Според него, истинската заплаха за свободата на словото са големите платформи като „Епъл“ и „Гугъл“, които могат да „цензурират всичко, което четете или достъпване през телефона си“. В ОАЕ, той намира „неутрална страна“, която не заема позицията на никоя от „суперсилите“ така че решава да основе компанията си там.

Според него, конкуренцията на различни идеи е това, което води до прогрес за всички по света, а самият той не притежава имоти, яхти или друго луксозно имущество, защото, както казва, иска да бъде свободен.

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари