Управляващата партия в Хърватия спечели изборите

18 апр. 2024, 17:59
, ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Хърватският демократичен съюз (HDZ )спечели парламентарните избори в Хърватия, но няма да може да управлява без противоречивата подкрепа на крайнодесните.

HDZ е управляващата консервативна партия на Хърватия, която спечели оспорваната надпревара с лявоцентристкия съюз, неформално воден от президента на страната, Зоран Миланович, наричан популист.

За да се формира кабинет, вероятно ще бъде нужна подкрепата на крайно десните партии в страната.

HDZ печелят 60 от 151 места в парламента, опозицията печели 42 места, а крайно-дясната партия, която е на трето място, печели 14 и така реално може да помогне или не за създаването на правителство.

„От утре сутрин, ще започнем да формираме ново парламентарно мнозинство, за да излъчим третото си правителство.“ каза Пленкович, настоящият премиер при речта си след победата“ . Той също поздрави партиите, загубили изборите.

Изборите се проведоха при рекордна избирателна активност от над 50 %. Хърватия е най-младият член на ЕС, приета през 2013 г., а през 2023 г. се присъедини към еврозоната, но в страната продължават да са проблем корупцията, липсата на служители, нелегалната миграция и др.

Опозицията е против изпращане на помощ към Украйна, така че изборите поставиха на карта и позицията на Хърватия по тази тема, като имаше опасност тя да се нареди до Унгария и Словакия, които открито подкрепят Москва.

С победата на HDZ и въпреки предизвикателството пред съставянето на кабинет, твърдият про-западен курс на страната е подсигурен.

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари