Нови удари срещу хутите, атаките над кораби продължават

25 фев. 2024, 13:27
, ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

САЩ и Великобритания са осъществили нови удари над цели в Йемен, с цел отслабване на подкрепяната от Иран група хути, която контрира част от страната.

САЩ осъществят почти ежедневни атаки срещу хутите, които атакуват кораби, плаващи през Червено море от началото на войната в Газа.

До сега, ударите не успяват да спрат атаките над кораби.

В съвместно изявление на съюзниците се казва, че са ударени 18 цели на 8 локации, включително оръжейни складове, противовъздушни системи, радари и хеликоптер.

Секретарят по отбраната на САЩ, Лойд Остин, каза, че ударите целят „ да нарушат и разрушат способностите на подкрепяната от Иран милиция на хутите.“

„Ще продължим да показваме ясно на хутите, че ще си понесат последиците, ако не спрат незаконните си атаки, които увреждат икономиките на Близкия изток, причиняват щети на околната среда и нарушават доставките на хуманитарна помощ до Йемен и други страни.“ каза Остин.

Ударите са подкрепяни от Австралия, Бахрейн, Канада, Дания, Нидерландия и Нова Зеландия.

Йеменската телевизия Ал Мазира разказва за атаки над няколко цели и цитира представител на хутите, според когото атаките са „жалък опит да попречат на хутите да осъществяват операции в подкрепа на палестинците в Газа.“

По-рано тази седмица хутите атакуваха великобритански търговски кораб, нападнаха с дрон американски военен кораб и изстреляха балистични ракети по израелския курорт Ейлат, който се намира на брега на Червено море.

Последният кораб, който атакуваха превозва 41 хиляди тона тор, а след евакуацията на екипажа му, има опасност този товар да попадне в морето и да предизвика екологична катастрофа.

В последната седмица, ЕС също изпрати мисия в Червено море, за да „възстанови и опазва свободата на навигацията.“

Източник: Reuters

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари