Европейските социалисти избраха конкурент на фон дер Лайен

4 мар. 2024, 13:27
, ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Партията на Европейските социалисти (PES) избра Николас Шмит за кандидат за президент. Шмит е комисар по заетостта и социалните права и получава мандата по време на конгрес на партията в Рим. Той е на 70 години, от Люксембург и е единственият кандидат на партията.

„Няма да позволим Европа да поеме по пътя на ограниченията и социалните репресии, както прави по време на финансови кризи. Това е основният ни аргумент, затова искаме да спечелим тези избори, заедно, във всички 27 страни-членки.“ каза Шмит пред привърженици.

„Искам гласоподавателите да знаят, че социалните демократи ще продължат да се борят за всички граждани и ще уважат обещанията си и поетите ангажименти.“

По време на европейските избори на 6-9 юни, всички граждани на ЕС, които имат право да гласуват, ще могат да избират свои представители за европарламента. След формирането на новия парламент, самият парламент ще избере президент от представените кандидати за този пост. Колкото повече места спечели дадена партия, толкова по-лесно ще бъде избирането на нейния кандидат-президент.

Засега, конкуренция на Шмит е само Урсула фон дер Лайен, настоящият президент и представител на дясно-центристката широка коалиция ЕPP.

Надпреварата обаче ще бъде неравностойна. Фон дер Лайен е безспорен водещ „състезател“ поради успеха на повечето политики, които провежда през втория си мандат и особено политиките след Ковид-19 пандемията и инвазията на Русия в Украйна.

Сред успешните проекти на Шмит е стартът на програма на стойност 100 милиарда евро по време на Ковид-19 пандемията и локдауните, която подпомогна хората като им гарантира поне минимална заплата, а в момента работи върху проект за подобряване на работните условия на служителите на платформи за доставяне на услуги като Убер и Глово.

Екипът на Шмит наблюдаваше и замразяването на фондовете за Унгария.

В изявление, Шмит се позова на фундаменталните ценности на партията: правата на работниците, полово равенство, действия за климата и социална справедливост.

Притеснителната тенденция за нарастване влиянието на крайно-десни партии е друга причина за това решение на PES, той като те изместват фокуса от прогресивни идеи, за чиито носители се смятат социалистите, към консервативни и често дискриминационни политики.

„Ще се борим срещу тези, които разпространяват насилие и разделение в нашите общества, тези, които подхранват страховете и подготвят завръщането на национализма.“ казва Шмит. „Нормализацията на крайно-дясното, каквато я виждаме в Нидерландия, е опасно и безотговорно [действие].“

Според последни анализи, PES се очаква да получи второ място на изборите след ЕPP.

 

Източник: Euronews

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари