Потопен от хутите кораб е екологична бомба със закъснител

3 мар. 2024, 13:28
, ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Кораб, собственост на Великобританска компания и повреден при атака на хутите в Червено море, вече потъва и заплашва с екологична катастрофа, заради товара си.

„Рубимар“, регистриран в Белиз, е първият необратимо увреден от хутите кораб. Йеменската милиция атакува търговски кораби в Червено море от началото на войната на Израел с терористичната радикална групировка „Хамас“, която управлява Газа.

Корабът е натоварен с тор, който може да предизвиква екологична катастрофа и представлява препятствие за другите кораби, смятат от ЦЕНТКОМ – Централното американско военно командване.

Атаките на хутите предизвикаха контраатаки от страна на САЩ и Великобритания, с подкрепата на още страни, но въпреки това, хутите, подкрепяни от Иран, интензифицират атаките си.

При предишни оценки на щетите на „Рубимар“, от ЦЕНТКОМ казват, че той вероятно ще потъне. Корабът оставя 29-километрова следа разлив на петрол, а хилядите тонове тор, които транспортира, ще увредят морските екосистеми. Наличието на толкова много хранителни вещества или еутрофикация на залива ще доведе до силно разрастване на водорасли, които ще използват всичкия разтворен във водата кислород, образувайки големи  безкислородни зони, в който друг живот не може да оцелее.

Външният министър на международно признатото правителство на Йемен каза „Потъването на „Рубимар“ е екологична катастрофа, каквато Йемен и региона никога не са виждали досега. Това е нова трагедия за страната и народа ни. Всеки ден плащаме цената за приключенията на милицията на хутите.“

Правителството на Йемен е във война с хутите от 2014 г., а те контролират по-голяма част от страната.

Влиянието на торовете зависи от разпространението им от морските течения и скоростта, с която изтичат от кораба. Екосистемата в Червено море включва чувствителни коралови рифове и крайбрежни мангрови дървета, които създават условия за развитие на изключително видово богатство.

Атаките на хутите са насочени не само срещу кораби. През миналата седмица 4 подводни системи за пренос на информация между Африка, Азия и Европа бяха засегнати, а трафикът – пренасочен. Има данни, че хутите са изпълнили заплахите си и са повредили подводни комуникационни кабели, които минават от там.

Източник: Reuters

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари