ООН откри доказателства за сексуални престъпления при атаката на „Хамас“

5 мар. 2024, 12:51
, ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Екип на ООН потвърди това, което светът видя в хиляди видеа и снимки от 7 октомври миналата година и заключи, че има „съществени причини да вярваме“, че по време на атаката от 7 октомври, „Хамас“ извършва „сексуално насилие, включително изнасилвания и групови изнасилвания.“

В докладът се казва:

„Екипът откри ясна и убедителна информация, че някои от отвлечените и държани като заложници в Газа хора са били подложени на различни форми на сексуално насилие и имаме съществени причини да вярваме, че това насилие продължава.“

Прамила Патен, ръководителят на екипа, посетил Израел между 29 януари и 14 февруари с цел да прегледа доказателствата, говори по време на пресконференция.

„Имахме трудности с това, което видяхме и чухме и с подробностите.“ казва Патен. „Видяхме каталог от най-екстремните и нечовешки форми на мъчение и други ужаси.“ и подчертава, че тази мисия не е целяла разследване и е нужно да се осъществи „много по-задълбочено“ такова.

Екипът преглежда над 5000 снимки и „около 50 часа видеа на атаките“, разговаря с представители на 34 граждански организации, и посещава локациите, където се осъществява атаката на „Хамас“.

Установено е, че преди да бъдат убити, някои от жертвите са били изнасилвани, а има и два случая на изнасилвания на жени след като вече са били мъртви. Няколко други твърдения, като това за особено жестоко насилие над бременна жена не се потвърждават.

По време на атаката на „Хамас“ от 7 октомври бяха убити 1200 души, повечето цивилни, а 250 души бяха отвлечени, като 100 от тях още са в неизвестност.

Хамас отрича обвиненията в сексуално насилие, макар че видеа от атаката станах достъпни веднага, а Израел предостави информация, според която служители на агенцията на ООН, която работи само с палестинските бежанци, UNWRA, са подпомогнали атаката.

Израелският посланик в ООН,  Гилад Ердан, обвини ООН, че не върши достатъчно, за да спре насилието и каза пред посланиците:

„ООН твърди, че се грижи за жените, но докато сега говорим, израелски жени са насилвани и малтретирани от терористи на „Хамас“. Къде е гласът на ООН? Къде е вашият глас? „Хамас“ трябва да се сблъска с неуморен натиск, за да прекрати насилието и да освободи заложниците веднага.“

Източник: Reuters, The Times of Israel

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари