Нетаняху с първи план за след войната в Газа

24 фев. 2024, 13:02
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Израелският премиер Бенджамин Нетаняху обяви първия засега официален план на израелското правителство за след войната.

Според Нетаняху, Израелските отбранителни сили (IDF) ще имат „неограничена свобода“ за действие в Газа, с цел предотвратяване на терористични дейности, а Израел ще осъществи плана си за изграждане на буферна зона по границата с Газа, която ще остане „докато е нужна“.

Според този план, „местни официални лица“, които нямат връзка с терористи ще администрират Газа, вместо „Хамас“, а с подкрепата на Египет, ще се прекратят контрабандните дейности и ще се финансира възстановяването на Газа. Предвижда се и премахване на агенцията на ООН, отговаряща специално за палестинските бежанци, UNRWA, под чийто главен щаб беше открит един командните центрове на „Хамас“, който се захранва с електричество от сградата на агенцията.

Планът предвижда Газа да бъде демилитаризирана, а населението „дерадикализирано“ чрез програми за образование, каквито са използвани и в други страни от региона.

В документа не се споменава Палестинската власт, която е международно признатата организацията, управляваща палестинските територии в Западен бряг. Според Израел тя не заклеймява действията на Хамас от 7 октомври и в настоящият си състав, няма място в управлението, но се допуска евентуалната ѝ реформа.

Според офиса на Премиера, описаният план се базира на принципи и концепции, приети от обществото и ще служи като основа за дискусии и създаване  на подобрен план в следващите седмици.

Палестинката власт категорично отхвърли плана.

Вашингтон, основаният съюзник на Израел, също не прие концепциите, макар да не ги отхвърли категорично.

По време на пресконференция на Съвета за национална сигурност, говорителят Джон Кърби каза: „Палестинците трябва да имат право на глас…чрез обновена Палестинска власт.“

Според него, САЩ не подкрепя намаляване на територията на Газа, чрез създаване на буферна зона там, нито изселване на жители извън Газа, но и не приема управление на „Хамас“ под никаква форма.

„Газа…не може да бъде платформа за тероризъм. Не може и да има израелска реокупация на Газа.“ каза Държавния секретар Антъни Блинкен във връзка с плана.

Страните от региона очакват решение, включващо „две държави“ и сигнализират, че няма да подкрепят друго, но според Израел, в палестинските територии не може да има държава, която застрашава сигурността на Израел. САЩ неколкократно завяват, че не целят едностранно създаване на „Палестинска държава“ и че решението за бъдещето на Газа и Западен бряг задължително трябва да включва дискусия между Израел и палестинците. Палестинската власт и „Хамас“ са историческо продължение на Организация за освобождение на Палестина, в чиято оригинална Харта се казва, че целта им е премахване на държавата Израел.

Източник: AP News, The Times of Israel

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари